Testament Winery

Testament Winery är Kroatiens första svenska vingård och målet är att skapa Kroatiens bästa vin.

Testament Winery ligger i Dalmatien, en av Kroatiens historiska regioner som täcker en stor del av landets kust mot Adriatiska havet. Breddgraden är samma som Toscanas.

Vingården ligger på kullar som sluttar ner mot det kristallblå havet. Det blåser en ständig bris antingen från havet eller inlandsbergen. Jordmånen är synnerligen karg och består till över 80% av ren kalksten. Ibland förundras man över att något överhuvudtaget kan växa där.

Men det är just terroiren – kalkstenen, havet, vindarna och solen – som får Testaments lokala druvor att smaka, just, Testament. Det utsökta läget ger också möjlighet att producera ekologiska viner, vilket man är stolt över.

Vinodlingen täcker 50 hektar. Man jobbar uteslutande med dalmatiska druvor därför att man vill erbjuda viner som är något utöver det vanliga.

För att hylla regionen Dalmatien har Testament Winery döpt ett av deras viner till The Dalmatian Dog, och det är från det vinets etikett som den härliga flinande Dalmatinern kommer som vi nu säljer olika produkter med.

Läs mer om vingården och gå med i Testament Vänner här.

Robert Karlsson

Robert Karlsson, Testament Winery